Novi Sad
04.06.2012.
06:17 > 08:06
Studenti pojedinih novosadskih fakulteta na izdavanje diplome čekaju i po više godina, zbog čega mnogima propadaju šanse za posao.
  • Banovina

    07.06.2012 10:49
    Kulin
    Pravni fakultet u Novom Sadu je osnovala Narodna skupština Narodne Republike Srbije Zakonom o osnivanju Pravnog fakulteta u Novom Sadu koji je donet 20. jula 1955. godine (Izvršni broj 417). Osnivač je "istorijska" kategorija - činjenica koja se ne može promeniti. To bi isto bilo kao kad bi se nečiji otac razveo od majke svoga deteta i oženio drugu ženu, a to dete zahtevalo da mu u izvod iz matične knjige rodjenih za ime majke upišu ime maćehe. A to da su osnivačka prava poverena APV-u, to niko nikad nije ni osporavao.
  • Buha

    05.06.2012 06:26
    Sabotaža
    Za odlazak u inostranstvo neophodno je prikazati diplomu ili bar njenu kopiju. Nije moguće konkurisati za neki posao ili radnu dozvolu sa potvrdom o diplomiranju ili nekim drugim glupostima kojim fakulteti pokušavaju da zamažu oči studentima. Mislim da na ovaj način država pokušava da spreči mlade da odu u inostranstvo. Ja čekam diplomu na filozofskom već tri godine i nema je ni u najavi, hoću da idem iz ove zemlje a bez diplome je to nemoguće.
  • Cika Jova Zmaj

    04.06.2012 18:07
    pitam se, pitam se
    zbog čega diplomirani studenti ne dignu glas protiv direktora škola koji im prete otkazom i koji, umesto diplomiranog angliste, zaposle kao profesora engleskog učiteljicu koja je položila B 2 ispit? Zbog čega diplomirani studenti ne pomenu sve one poslodavce koji ih ucenjuju i potcenjuju? Univerzitet mnogo više čini za studente nego studenti za univerzitet.
  • Kulin

    04.06.2012 17:13
    Banovina
    Pravni fakultet ne priznaje Vojvodinu za osnivaca te nije izdavao diplome dok se ne rastumaci zakon.Republika poslala misljenje da je Pokrajina osnivac bez ostatkaa oni i posle rezultata izbora oklevaju...Kanda ce nam bata ojropa jopet medijator biti al da ne bude dockan u tumqacenju zakona!
  • Profa L sektor

    04.06.2012 16:24
    NS UNIVERZA
    Novosadski univerzitet je u potpunosti propao, dovedeni su kadrovi kojima je licno bogacenje jedina preokupacija, i koji su spremni za taj cilj svasta da urade.
  • 04.06.2012 15:32
    Diplome ne zavise od fakulteta, već od Univerziteta. Zato je tačno da svi fakulteti imaju problem. Tačnije, REKTOR ima problem! Treba li da napomenem da se štampaju na FTN? Proverite ko ih dizajnira, ko štampa... zanimljivo je!
  • Y

    04.06.2012 14:11
    @Arsenije
    Situacija je zaista van svake pameti, jeziva, krajnje destruktivna po diplomce itd., itd. Ova "država" prosto tera obrazovane i kulturne ljude (ali i mnoge druge jadnike) da se spuste ispod elementarnog civilizacijskog nivoa ne bi li rešili svoje probleme. Reč "govnjiva motka" sve češe je u upotrebi. Nakon odista krajnje cinične izjave Veskovića (akcenat na "o"), zašto se diplomirani studenti ne organizuju na nivou čitave "države", s ultrarazumnim ultimatimom: izdavanje diploma u roku od 6 meseci? (Malo li je?) A potom, svi kojima diploma nije izdata u tom roku da zauzmu skretarijate univerziteta / fakulteta / Minstarstvo prosvete i da vrše svaku vrstu pritiska kako bi se proces izdavanja diploma MOMENTALIZOVAO. Pardon, ako na univerzitetima postoje službenici koji ne umeju da koriste kompjuter, da naprave odgovarajući softver, ako je neko potpisao štetan ugovor sa nekom j...nom štamparijom - ma svi MOMENTALNO na ulicu! Jer toliko mladih koji sve to umeju, i hteli bi da rade, nemaju priliku da dobiju zaposlenje. Dakle - RADIKALNA RADIKALIZACIJA problema nasuprot ovom vrhunskom BEZOBRAZLUKU!!!
  • Filozofski

    04.06.2012 13:02
    insajderski podaci
    Nije tacno da Filozofski fakultet nema softver, softver postoji i odlicno funkcionise. Diplome su odavno dizajnirane,imaju i dodatak u koji ce biti upisani svi ispiti i sve vannastavne obaveze.

    Samo Univerzitet ima ingerencije da pregovara o stampanju, odredjuje izgled diplome, hologram i ostalo.

    S druge strane, uverenje o diplomiranju je zakonski akt jednake vaznosti. Samo se, kao uvek do sada, studenti ne zele zamerati poslodavcima, vec samo sikcu na fakultete.
  • Dejan

    04.06.2012 12:20
    Rektor kaže nije problem čekanje i da je preuveličano??? Aloooo??? A ljudi čekaju po 2 godine??? PA ne treba da bude ni pomoćni radnik na fakultetu!? Pa šta si preduzeo da se to reši!?
  • 04.06.2012 11:35
    Pravnica
    Ja sam diplomirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu u aprilu prosle godine, jos nisam dobila diplomu..... Kazu bice do oktobra najkasnije :-(
  • 04.06.2012 10:51
    ja sam i zaboravila kada sam diplomirala...pobogu....a diplome ni od korova...
  • Marko

    04.06.2012 10:20
    :(
    Čekam diplomu Filozofskog fakulteta već tri godine! Kažu da će biti na jesen ali ništa nije sigurno. Naravno da sam je platio odavno.
  • 04.06.2012 08:55
    BOLONJSKE DIPLOME:
    Problem nije ni u fakultetima ni u štampariji već u ministarstvu koje je usvojilo bolonjski sistem i takve diplome a nije propisalo rok kao ni tačne definicije svega! Po meni ima tu mnogo propusta i krivce bi trebalo tražiti na mnogo većem nivou od fakulteta ili štamparija ...
  • 04.06.2012 08:38
    Hemijski
    Čekam master diplomu Hemijskog fakulteta u Beogradu od 2009. godine i još uvek mi govore kako se ne zna kada će to biti.
  • FTN-ovac

    04.06.2012 08:36
    Re:...
    moje je bila konstatacija a ne "konstruktivan komentar"...

    jasno je meni da je to sistemski problem, samo sam naveo primer da sve može normalno da funkcioniše ukoliko postoji volja...

    PS-slobodno nastavite sa minusima, marim ja...
  • netachno je

    04.06.2012 08:28
    da se potvrda ne priznaje
    nego je istina da se potvrda priznaje ali se zbog najlakshe mogucnosti falsifikovanja najmanje ceni, pa poslodavac kad bi za svakoga ishao da proverava pukao bi mu film, ni studenti sami ne mogu danima da dobiju uverenje o polozenim ispitima ili diplomiranju. a to sa kompjuterima je bolna chinjenica, josh uvek "stara garda" rachunare ne zna da koristi
  • School of Hard Knocks

    04.06.2012 08:16
    A šta sad to znači FTNovac? Da svi nagrnemo na jedan jedini najbolji fakultet na celom svetu? Da, studenti su krivi što je školstvo na tako visokom nivou i što dekani tih fakulteta na kojima se diploma čeka godinama, svoj posao rade odgovorno, časno i pošteno. Ovo nema veze s pojedinačnim slučajevima. U pitanju je sistemski propust, da ne kažem nešto drugo. Ako nemaš neki konstruktivan komentar, tutanj.
  • beli_listic

    04.06.2012 08:15
    Recima velikog Brus Lija "Pojas sluzi da vezes pantalone sa njim".
  • DB

    04.06.2012 08:13
    Ekonomski fakultet
    Ja sam diplomirao u Novembru 2010 godine na Ekonomskom fakultetu u Subotici - odeljenje u Novom Sadu i još uvek kad god nazovem fakultet kažu da će biti za par nedelja samo što nije, pri čemu sam "izdavanje diplome" platio oko 5.000 ne sećam se tačno cifre...
  • filozofski

    04.06.2012 07:50
    fax
    Moju sam "dobio" u vidu uverenja prošlog septembra, platio sam je, brat bratu, jedno 20.000, ne mogu da se sećam tačnog iznosa. Za te pare sam dobio parče fotokopiranog papira. Kad ćemo dobiti prave diplome (čoveče, ovde je postao luksuz imati "prave" diplome), bog sveti ne zna.

    Još jednom hvala portalu 021 što piše o zaista bitnim stvarima, dok b92, Blic, Kurir i ostali pišu o tako nerelevantnim stvarima da se pitam kada će i zvanično postati Politikin zabavnik! Ili bolje rečeno "Politički zabavnik".
  • Arsenije

    04.06.2012 07:47
    cinican odgovor
    Rektor je dao krajnje cinican odgovor,da je barem rekao proveri cu ili ispitacu problem, on je odmah stao u zstitu bahatih i ne odgovornih sluzbenika.
    Deo studenata je skupo platio skolovanje, cekao profesore da se smiluju i dodju ponekad na predavanje,nastavna oprema je ravna nuli,prateca nastavna ucila nedostajum sikaniranje na ispitima, i na kraju nema diplome "cekaj, kad ce ne znase".
    Da pojednostavim,pare uzmete robu ne izporucite, ona je u ovom slucaju diploma.To se gospodo zove zloupotreba sluzbenog polozaja.
  • FTN-ovac

    04.06.2012 06:26
    kakva škola....
    ...tolko se čeka i diploma....

    Moja stigla za manje od 6 meseci i dan danas uredno stižu, barem 2 promocije godišnje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna